perjantai 15. tammikuuta 2021

Nilkko Brewingin uutuudet

Nilkko Brewing on Mäntyharjulla toimiva panimo, joka perustettiin 2017. Tällä kertaa Sairilan Olutseura maisteli heidän joulun alla julkaisemat uutuudet. Esitellään panimoa tulevaisuudessa hieman tarkemmin, Nilkko on yksi Sairilan Olutseuran lähimmistä panimoista. Sairilan Olutseura suosittelee vahvasti Nilkko Brewingin tuotteisiin tutustumista, niitä on myös aika kattavasti löydettävissä ympäri Suomea.

Huzo American Lager 5% on Nilkko brewingin ensimmäinen lager olut koskaan. Nilkko Facebookissaan lupailee täyteläistä suutuntumaa tähän herkulliseen american lageriin.

Sour Ale on puolukalla ja sitruunalla maustettu 4,7% erikoiserän sour, joka oletettavasti myytänee loppuun suhteellisen nopeasti. Nilkko kertoo oluen olevan kirpsakka, mutta kepeä.

Kulak spelttilakuportteri 7% on lakua säästelemättä, rennolla otteella pantu olut. Panimon väen kertomana imeytyy ikeniin huomaamatta.

Kaikki oluita oli joulun alla saatavilla heidän Taproomistaan ja myöhäisempi facebook päivitys lupailee ainakin Huzon levittäytyvän pullomyynnissä kauppoihinkin. Sairilan Olutseura piipahti jouluostoksilla uutuuksia ostaen ja samalle taproomista kerrottiin, että lager olisi mahdollisesti vakiintumassa valikoimaan ja hyvä niin.

Sairilan Olutseura maisteli kuvan tuotteet, muutamia mietteitä ja ajatuksia mitä ne herättivät. Kerrottakoon sen verran vielä tässä, että Nilkkon tuotteet ovat hyvinkin tuttuja Sairilan Olutseuralle, koska panimo sijaitsee lähellä ja on alusta asti tullut seurattua panimon toimintaa sekä pyrkimyksenä maistaa jokaista heidän olutta, tässä on myös aika hyvin onnistuttu.

Huzo panimon ensimmäisenä lagerina tietenkin nostatti mielenkiintoa kovasti. Olut kaataessa lasiin kuohahti suhteellisen kovasti, jopa poikkeuksellisen. Loppujen lopuksi asia muuttui iloksi ja oli pitkästä aikaa mukava nähdä lasissa kaunis, paksu ja pitsireunainen vaahtokukka, joka myös viipyili hyvän hetken. Olut oli mielestäni (kirjoittajan) maukas, hieman ehkä kuivahko, mutta kaikinpuolin hyvä olut. Onnistunut ensikokeilu lagerin parissa ja hienoa, että ilmeisesti tulee pienillä viilauksilla kauppamyyntiin.

Sour Alen tuoksu oli herkullinen ja kutsuva, kauniin kellertävä ja kirkas väri nostatti veden kielelle. Oluen kaatuessa suuhun, pienet kipristelevät hapot sai mieleni huutamaan hurraata, mutta sitten se kaikki loppui ja vietiin pois. Maku taittoi hyvin nopeasti hieman hiivaleipämäiseksi ja peitti muut alleen. Tämä ei valitettavasti ollut niin onnistunut kokeilu kaikilta osin, vaikkakin oluessa oli paljon hyvää.

Kulak oli kesällä taproomissa käydessä hanassa ns. testissä. Tuolloin sain olutta maistaa ja täytyy todeta kyseessä olleen todella pehmeä porter, lakun makua sopivassa suhteessa. Erittäin onnistunut portteri, ehkä enemmän niiden portterisuiden makuun, jotka arvostavat ja haluavat pehmeyttä sekä hieman maussa mietoutta. Vahva suositus tälle(kin) oluelle.

HUOM! Muistutuksena vielä, että Sairilan Olutseuran nimissä kirjoittaa useampi henkilö, vaikka kirjoitamme esim. "Sairilan olutseura on maistanut, niin kyseessä kuitenkin saattaa olla vain yhden henkilön mielipide", mutta emme koe tätä isona asiana, koska yhdessä tätä tehdään ja olut "arviomme" ei ole kuitenkaan niin vakavalla mielellä kirjoitettuja.