keskiviikko 20. tammikuuta 2021

Olutrintamalla hienouksia #1

Loppuvuodesta muutama suomalainen panimo julkaisi todellisia erikoisuuksia ja olutkeräilijöitä/hifistelijöitä kiinnostavia oluita. Myös Sairilan Olutseuran jäsen ehti haalimaan muutamia kyseisiä oluita, joten esitellään niitä hieman. Ensimmäisenä matkataan iloiseen Etelä-Karjalaan ja panimoyhtiö Tujun salaperäiseen lanseeraukseen.

Lappeenrantalainen panimoyhtiö Tuju paljasti Facebookissaan marras/joulukuun taitteessa omaperäisellä tyylillään ja hauskalla videolla heidän villihiivapohjaisen tynnyriprojektin, joka sai nimekseen salaperäisesti Wild Barrel Series. Tämä hyvin mielenkiintoinen projekti on saanut alkunsa jo pari vuotta sitten ja nyt oli ensimmäisen olutjulkaisun vuoro. Tujun Facebook päivityksessään he kuvailevat Wild Barrel Seriesin oluita hyvin eleganteiksi ja sarjan oluissa korostetaan aikaa, joka oluiden kypsymiselle on suotu. Ajan kanssa oluen kypsyttäminen mahdollistaa villin, intensiivisen ja äärimmäisen monipuolisen makumaailman. Panimolla on kypsymässä useammissa tynnyreissä erilaisia oluita, joissa käytetään Brettanomyces -villihiivakantoja sekä maitohappoja tuottavia bakteereita. Belgialaisissa Lambic-oluissa on voinut törmätä samanmoisiin villihiivakantoihin ja bakteereihin.

Panimoyhtiö Tuju jatkaa päivityksessään, että osa Wild Barrel Seriesin oluista tulee olemaan pysyvämpiä, mutta oluet luodaan eri tynnyreiden eri-ikäisistä sisällöistä. Suurta osaa sarjan oluista maustetaan paikallisesti hankituin hedelmin ja marjoin. Wild Barrel -sarjan oluista osa on myös selkeästi kokeellisempia tuotoksia. Tuju kertoo haasteena ja jännittävänä puolena sarjan oluiden tekemisissä olevan juurikin kypsytyksen vaatima aika ja tämän sarjan kohdalla ne voivat olla vuodesta aina kolmeen vuoteen saakka. Heillä onkin panimolla kypsymässä useampia eri ikäisiä ja tyylisiä oluita. Lopuksi Tuju lupaa pitkän kypsytys ajan myös kotioloissa Wild Barrel Seriesin oluille, oikein säilytettynä jopa useamman vuoden.

Lycantrophy 6,6%


Wild Barrel Seriesin ensimmäinen julkaistu olut Lycantrophy 6,6% blend #1 on sekoite kahdesta eri golden alesta. Tämän intensiiviseksi ja elegantiksi kutsutun oluen sekoitteista toista on kypsytetty 12kk  ranskalaisessa punaviinitynnyrissä ja toista 10kk Kentuckylaisessa Bourbon tynnyrissä. Tämän lisäksi olutta on pullokypsytetty vielä 6kk ennen kuin se julkaistiin myyntiin. Panimoyhtiö Tuju kuvailee olutta moniulotteiseksi, syvän happamaksi sekä viinimaailmasta tuttujen tanniinien sävyttämäksi wild aleksi.

Ensimmäistä Wild Barrel Seriesin olutta riitti vain ja ainoastaan nopeimmille. Olutta myyntiin tuli ainoastaan 250 pulloa ja se myytiin loppuun muutamassa päivässä. Kiinnostus salaperäistä Wild Barrel Seriestä kohtaan yllätti positiivisuudellaan panimon väen. Sairilan Olutseuran jäsen piipahti tuolloin panimon myymälässä noutamassa omat tilaamansa oluet ja silloin henkilökunta kertoi verkkokaupan tilausten räjähtäneen ennen näkemättömällä tavalla. Heiltä sen verran saatiin udeltua seuraavasta Wild Barrel -oluesta, että sitä voitaisiin odotella julkaistavaksi tammi/helmikuun aikana 2021. (huom. päivitetty tilanne) Tammikuun 18.päivä Tuju julkaisi sarjan seuraavan oluen The Thronen 6%, jota myyntiin tuli ainoastaan 300 pulloa.

Maisteltu tätä olutta ei vielä ole, joten tehdään sen koittaessa uutta postausta kyseisestä oluesta. Seuraavana hienoutena Sairilan Olutseura nostaa esiin Kuopiolaisen RPS Brewingin The Darkest Hour Chocolate Stoutin.