keskiviikko 24. marraskuuta 2021

Mallaskoski juhlaolut 100 vuotta 5,0%

Blogia seuraaville on saattanut jo ilmetä, että arvostan oluen taustalla olevaa tarinaa ja jos siinä on historiaa mukana niin aina mukavampi. Tällä kertaa kaivoin arkistoista arvostelemattoman, historiaa sisältävän oluen, Mallaskoski 100 vuotta juhlaolut 5,0%, perinteinen lager.

Mallaskoski on tunnettu siitä, että oluet ovat hyvin useasti laadukkaita ja myös tyylikkäitä oluita, kokonaisuuksia. Oluiden visuaalisuuteen ja laadukkuuteen on nähty vaivaa. Se myös kannattaa, koska äärimmäisen hyviä oluita olen maistellut Mallaskoskelta aiemmin. Itseäni ja myös varmasti montaa muuta on saattanut ihmetyttää, että miksi juhlaolueksi tänä päivänä tehdään perinteinen lager? Kaikkien huulilla kun on nektariinimaiset neipat, kirpsakat sourit ja tuhdit stoutit. Lager oluttyyliltään ei ilmeisesti ole helpoin valmistettava ja tästä syystä saattaa puuttua kokonaan monen pienpanimon valikoimasta. Onhan lager myös oluttyylinä suomalaisessa olutkulttuurissa se kaikkien tuntema, tuttu "oluen maku" ja hyvin monen ensipuraisu oluen makumaailmaan. Tästä päästäänkin tämän kyseisen oluen tarinaan ja taustaan, josta myös historiaa löytyy, onhan olut 100 vuotta juhlaolut.

Oluen resepti pohjautuu jo 1950-luvulla valmistuksessa olleeseen lageriin, reseptin suunnittelu on yhteistyön tulos panimon perustajan Johan Walleniuksen pojanpojan, panimomestari Juhani Walleniuksen kanssa. Myös humalia valitessa on kunnioitettu sen ajan oluenvalmistustapaa sekä mallaspohjaksi valikoitui pohjanmaalainen Pehkolan artesaanimallas. Eikös kuulostakin laadukkuudelta ja siltä, että asiaan on paneuduttu, nähty vaivaa ja ajatusta. Kyseinen juhlaolut kunnioittaa panimon historiaa ja pitkää perinnettä. Asiaan on nähty vaivaa myös tölkin ulkopuolella, koska etiketin logo on virallinen Mallaskosken panimon 100-vuotis logo, jonka on suunnitellut Aleksi Ahjopalo.

Panimon, oluen ja tarinan vuoksi kohotin oluen kunnioittaen ja arvostaen pitkää perinnettä, laadukkuutta oluissa sekä upeaa visuaalisuutta. Tätä asiaa ei edes haitannut se, että itse juhlaolut jäi hieman upean tarinan jalkoihin ja vaisuksi, kippis.