tiistai 7. joulukuuta 2021

7.Luukku (Shop DOM:n olutjoulukalenteri)

7.Luukku


Mitä tuli: Shop DOM:n olutjoulukalenterista tämän päivän luukusta paljastui nolla prosenttinen juoma, joka hetken googlettelun jälkeen paljastui virvoitusjuomaksi, MITÄ?? Ennakkoon kun pohdin tulevaa joulukalenteria, niin hieman toivoin, ettei tänä vuonna olisi alkoholittomia lainkaan mukana. Tänään kalenterista paljastui hienolla etiketillä varustettu ruotsalaisen Tempel Brygghusin Julmust 0,0%. Hetken tölkkiin tutustuin, tämän jälkeen googlettelin ja lueskelin Julmust juoman historiasta. Kuitenkin samaan aikaan huomasin pohtivani, että miksi virvoitusjuoma on tässä kalenterissa ja onko tämä nyt kalenterin "pohjanoteeraus". Kalenterihan on Shop DOM:n keräämä, myymälä mikä myy erikoisjuomia aina virvoitusjuomista, lonkeroiden ja sidukoiden kautta olusiin, jotka on tietenkin hallitseva osa myymälän valikoimaa. Tämän muistettuani, on hyvin selkeää ja ilmiselvää, että kalenterissa voi olla myös virvoitusjuomaa ja jos tämä "pohjanoteeraus" on ainoa, niin se oli loppujen lopuksi hyvin miellyttävä ja mukava pohjanoteeraus, hienosti oivallettu. Samalla tämä julmust sivisti minua uuden juoman pariin ja se on yksi iso asia mitä juomaharrastuksessani haluan toteuttaa ja etsiä.

Miltä maistui: Juoman syntyhistoria on jo 1900-luvun alkupuolella, raittiina miehinä tunnetut virvoitusjuomatehtailijat halusivat keksiä joulun ajaksi oluelle korvaavan juoman. Julmust juomaa juodaan pääsääntöisesti jouluna ja pääsiäisenä Påskmust nimellä. Juoman taustatarina ja historia viehättää aina, myös tällä kertaa.

Juoma kaatuu lasiin hyvin tummana, pienillä hapoilla varustettuna ja hennosti vaahdoten. Mukavinta tämän päivän luukussa oli se, että pystyin jakamaan sisällön koko perheen kesken, hienoa huomioimista, kun lapsetkin "saavat isin olutjoulukalenterista maistaa", heh. Julmust laseja tutkiskellessa joku löysi tuoksussa mustikkaa, mutta hyvin moni oli sitä mieltä, että tämä on vähän niin kuin omppulimppaa ja niinhän se oli. Hauska luukun sisältö, joillekin saattoi tulla jopa tarpeen itsenäisyyspäivän jälkeen. Juomaa myydään ja juodaan Ruotsissa todella paljon joulun aikaan ja on saavuttanut siellä meidän glögin asemaan verrattavan tilan. Sairilan Olutseura suosittelee maistamaan myös Julmustia joulun aikaan.