keskiviikko 19. toukokuuta 2021

Olutrintamalla hienouksia #5

 

Panimoyhtiö Tuju lanseerasi joulun alla 2020 uuden Wild Barrel Series tuotesarjan, missä korostuu oluen valmistukseen käytetty aika. Tämän sarjan oluita on kypsytetty pitkiä aikoja tammitynnyreissä, joista osaa vielä pitkä tovi pulloissa. Oluiden seurana on ollut brettanomyces -villihiivakantaa sekä maitohappoa tuottavia bakteereja, jolloin tämän sarjan oluilla on myös kypsytyspotentiaalia vielä useampi vuosi. Hartaasti toimien on oluisiin saatu makumaailmaan syvyyttä, happamuutta, hedelmien ja marjojen aromia ja tammitynnyrin tanniineja, mitkä paremmin on tulleet tutuksi viinien maailmasta.

Lunatic 7%

Viimeisimpänä ja järjestyksessään neljäs Wild Barrel Seriesin olut Lunatic 7% julkaistiin huhtikuun 2021 alkupuolella. Tuju kertoo oluen muodostuvan kahden vaalean hapanoluen sekoitteesta, joista toista on kypsytetty 10kk Kentuckylaisissa Bourbontynnyreissä ja toista 12kk ranskalaisissa punaviinitynnyreissä. Kuten Wild Barrel Seriesin oluisiin kuuluu, on tynnyreissä mukana ollut brettanomyces -villihiivakantaa sekä maitohappoja tuottavia bakteereja. Lunatic olut on vielä tynnyrikypsytyksen jälkeen maustunut vailla kiirettä puolisen vuotta paikallisen kvittenin, tyrnin ja hunajan seurassa. Pullotettu määrä on noin 550 0,75 litran pulloa.

Tämän kaiken ajanjakson aikana on oluesta muodostunut syvän hapan, moniulotteinen, kevyesti tanniininen ja marjaisan hapokas hedelmäinen sekä hunajainen wild ale. Tujun tuodessa tämän oluen julki, he mainitsivat lauman olleen vihdoinkin kasassa ja valmis, viittasiko tämä tämän tuoteperheen loppumiseen? Otimme yhteyttä Tujun väkeen ja he kertoivat, että Lunatic kasaa Wild Barrel Seriesin sisäisen susisarjan kokonaisuudeksi, tuotteita oli tarkoituskin tehdä kolme. Susisarjan ulkopuolelta on julkaistu jo edellinen The Drowning, joten mielenkiinnolla odotamme WBS sarjan jatkumista, koska panimolta vahvistivat ettei sarja pääty tähän, mahtavaa.

Sairilan Olutseura maistelee tämän(kin) hienouden tulevaisuudessa ja siitä sitten lisää silloin.