Kuva: Bar Dom nettisivuilta. |
Sairilan Olutseura piipahti
haastelemassa Bar Domin yhden omistajan Mika Pippurin kanssa toukokuisena
aamupäivänä. Valitettavasti tämän haastelun ulossaamisessa meni luvattoman
pitkään, mutta asian liittyessä olueen, hyvää kannattaa aina odottaa eikä
hätiköimällä tule kuin...joten Sairilan Olutseura suosittelee kaatamaan lasiin
jotain hyvää olutta ja nauttimaan lukuhetkestä. Kursivoidut tekstit on Mikan
kertomaa. Jutustelu tuolloin oli kovasti rönsyilevää, kun kaksi rupattelevaa miestä istui pöydän ääreen oluesta juttelemaan, että katsoin parhaimmaksi purkaa tuon hetken ns. haastattelun muotoon.
Keskustellaan hieman aluksi
historiasta ja menneistä, kertoisitko baarin syntytarinaa?
Aloiteltiin suunnittelemaan vuonna 2016 Killen kanssa, että
jotain kesähommaa voisi kehitellä terassi tai jossain muussa muodossa.
Erinäisten vaiheiden jälkeen syntyi idea, että erikoisoluisiin voitaisiin
keskittyä sekä muihin erikoisjuomiin. Silloin tehtiin ”tutustumis”matkoja
Helsingin olutravintoloihin ja kävimme maistelemassa erilaisia oluita. Toisessa
osapuolessa tämä aiheutti alkuun hieman nenän nyrpistelyä ja ihmetystä, kun
kerroin että näitä me sitten myydään. Tämän jälkeen alettiin katselemaan tiloja
ja tarkoituksena edelleen oli terassimeiningillä toteuttaa, mutta siihen ei
oikein löytynyt hyvää saumaa. Samoin ajatuksemme erikoisoluiden ja
erikoisjuomien myynnistä aiheutti pienoista päänpyörittelyä ja vastustelua
muissa, ettei sellainen Mikkelissä kannata. Keskustassa oli ollut
ravintolatilat tyhjillään liki vuoden vai jo hieman reilunkin ja kävästiin ne
sitten katsomassa. Tajuttiin, että niihin tiloihin saataisiin rakennettua
meidän ajatuksen mukainen erikoisoluisiin keskittyvä ravintola. Mukaan lähti myös
ystävämme Kaitsu, jolla on enemmän tuo rakennuspuoli hallussa ja jako oli alkuun
hyvin selvä, Kaitsu rakentaa ja me Killen kanssa hoidetaan muu puoli. Osaava
henkilökunta löytyi entisistä työkavereista jotka olivat ns. vapailla
markkinoilla ja tältäkin osin homma eteni hyvin. Jokusen ravintolan olen ollut
avaamassa sekä kiertänyt ympäri Suomen pienpanimotapahtumissa, seurannut heidän
toimintaansa läheltä ja nähnyt alan kehittymisen, joten olin luottavaisin
mielin Mikkeliin täysin uudenlaisen ravintolan avaamisen suhteen. Asiakaskunta
oli ns. oven takana jo avaamista odottamassa ja tältäkin osin uuden ravintolan
avaaminen osottautui hyväksi ratkaisuksi. Hyvin nopeasti, ensimmäisen vuoden
jälkeen ymmärsimme jo sen, että ravintolatoiminta ei voi tätä suuremmaksi enää
kasvaa jos ei laajenneta ja päätimme aloittaa laajentumisen.
Alusta asti ja ideana on ollut
laaja olutvalikoima, mikä on oma taustasi alkoholin harrastamisessa?
Olen itse tutustunut mallastisleisiin, harrastanut niitä jo pidemmän aikaa ja jonkin verran harrastanut myös viinejä, lähinnä omaksi iloksi. Useita vuosia ollut myös pienpanimotapahtumissa eri panimoiden tiskin takana ja tätäkin kautta saanut seurata läheltä alan kehittymistä ja kasvua. Alkuun pidin kirjaa maistamistani mallastisleistä, mutta huomasin että mitään uutta ei voinut maistaa jos ei ollut muistiinpanojen teko mahdollisuutta siinä hetkessä, joten jätin tämän ja nykyään maistelen hyvällä omalla tunnolla joitain tuotteita uudemman kerran.
Teillä on Mikkelin suurin oluthanamäärä sekä parhain valikoima, kertoisitko hieman tästä.
Meillä Bar Domissa on parhaimmillaan ollut samaan aikaan
lähemmäs 30 hanaa, mutta parisenkymmentä pääsääntöisesti. Nyt tällä hetkellä ei
ole kuin 12 hanaa ja reservissä on sellaiset 8 nokkaa, joten saadaan nostettua hanojen
määrä 20 hyvinkin nopeasti. Hieman varovaisesti lähdemme nyt sulkujen jälkeen
uudestaan liikkeelle. Nykyinen hanojen määrä on ihan riittävä, kunhan hanoissa
on mielenkiintoista tuotetta sekä tietenkin vuodenaika ei ole otollinen esim.
imperial stoutin hanassa pitämiseen.
Hanoissa on tähän mennessä ollut vajaa 800 eri olutta
(toukokuussa 2021), moni on niistä ollut uudestaankin, mutta erilaisten oluiden
määrä on tuo. Tämän lisäksi suhteellisen kattava pullovalikoima löytyy myös
baarin puolelta. Määrällisesti mentäisiin jo pitkän matkaa yli 800 oluen, jos
sulkuja ei olisi ollut, Mika vielä lisää. (Ihan
kiitettävä määrä, kun baari on ollut toiminnassa neljä vuotta, johon mahtuu
muutama vuosi koronan aiheuttamaa häiriötä ja sulkuja, toim.huom.)
Edit 12.8.2021: Tarkastin vielä tuon hanaoluiden määrän ja tällä päivämäärällä hanassa on jo olut numero 879 ja varastosta löytyy jo olut numero 900, joten onhan noita ollut.
Onko jokin olut jäänyt mieleesi
tai mitä ajatuksia on herännyt maistamistasi oluista?
Jotkut on jäänyt mieleen sen takia, ettei ne
ole olleet kovinkaan onnistuneita oluita mm. eräs inkivääriolut jäi mieleen,
kun sieltä ei inkivääri noussut millään tapaa esiin ja olutta olisi voinut
myydä ihan perus pale alena. Listaan jokaisen oluen, joten lista on
tulostettavissa tarvittaessa nopeastikin, tämän listan pohjalta on
muistiinpanoja tehty esim. jos jotain olutta tulee uudelleen saataville niin
ilman muuta otetaan tai esim. joitakin kausioluita. Täytyy muistaa myös, että
maku niin itselläni kuin asiakaskunnallakin on muokkautunut. Aikoinaan,
muistelisin olleen 90-lukua, kun edesmennyt Pertti Oksa valmisti Rokrammi
pilsin mikä oli siihen aikaa todella voimakkaasti humaloitu, oli oikein humalan
katkeroittama ja vaati opettelua sen juominen. Nykyään jos maistaisi samaa
olutta, niin se olisi varmaan suhteellisen perusjuomaa tänä päivänä. Olen
huomannut sen, että on panimoita ja oluenvalmistajia mitkä hakee aina niitä
ääripäitä oluissaan, välillä ne onnistuu ja välillä ei. Meille tuli
Mikkelleriltä juuri hanaan 9 prosenttinen ipa, Hop Opera niin ai, että on
hyvänmakuinen ja tasapainoinen olut.
Paljon tulee vastaan niitä oluita, mitkä olisi pitänyt ensin tehdä, maistaa
ja vasta sen jälkeen todeta minkä tyylistä olutta tuli tehtyä. Tällä tarkoitan
sitä, että moni olut minkä väitetään olevan tiettyä oluttyyliä, niin ei
kuitenkaan täytä mielestäni sille oluelle tyypillisiä piirteitä ja tämä on
todella harmi. On myös niitä panimoita mitkä lähtee tekemään jotain tiettyä
oluttyyliä ja osuu aina nappiin tai sitten he tuovat markkinoille vain sen
onnistuneen erän. Näiden vuosien aikana on löytynyt niitä panimoita, jotka on
erikoistunut tekemään erityisen hyviä tietyn tyylisiä oluita ja näin ollen voit
aina melkeinpä luottaa siihen, että olut kun tulee myyntiin niin se on hyvää ja
tyylilleen uskollinen.
Onko jokin olut mitä haluaisit myytiin,
maailmalta tai kotimaasta?
Toivoisin saatavan
hyviä jenkki aleja (hazy, neipa, ipa) myyntiin, koska ongelma niissä on se,
että ne olisi kuitenkin tarkoitus nauttia suhteellisen tuoreena ja väistämättä
jenkeistä rahtaaminen vie oman aikansa. Nykyään kotimaasta tulee onnistuneita
kyseisen tyylin oluita ja ne saa tuoreena hanaan mikä on optimaali. Jenkit olivat
ennen mielestäni maailman parhaita, mutta nyt kun vertaa hyvin onnistuneeseen
kotimaiseen minkä saa vielä tuoreena hanaan, niin asia kääntyy kotimaisen
puolelle. Asiaan varmasti vaikuttaa myös oman suun kehittynyt herkkyys.
Pienellä varauksella tulee noita jenkkiläisiä nykyään otettua, mutta aika ajoin
myös niitä hanoissa vierailee edelleen.
Minkälainen vastaanotto on ollut
Mikkelissä ja onko mikkeliläisten oluttietämys ja rohkeus maistella
lisääntynyt?
Uskoisin, että ollaan lisätty niin tietämystä kuin
rohkeutta maistella. Pääsääntöisesti lähtevät ns. omalta mukavuusalueeltaan
rohkeasti maistelemaan jotain muuta. Oluttyylien laajuudesta löytynee lähes
jokaiseen makuun jotain, esim. siiderin juojien suosiossa on sour tyyliset
oluet. Osittain tietämys näkökulmasta yksi omista oluistamme on Berlinerweisse
tyylinen olut, tuodaan näkyvämmin ja pysyvämmin tämä oluttyyli esille, koska
kyseinen olut on klassinen esimerkki oluttyylistä mitä on maustettu jälkikäteen
mm. erilaisilla siirapeilla. Tätä saa ”luvan kanssa” maustaa omaan makuun
sopivammaksi. Uskoisin tämän kyseisen oluen olevan kesäaikaa hyvinkin suosittu.
Miltä tulevaisuus näyttää?
Vuotta 2021 elellään ja alkuvuosi meni miten meni, enempi take away. Kesän suhteen luottavaisin mielin ollaan ja odotetaan vilkasta, kesä on meidän sesonki aikaa turistien myötä. Toivotaan tietenkin, ettei korona enää nouse samalle tasolle vaan rokotusten myötä voitaisiin palata normaaliin liiketoiminnan harjoittamiseen ja myös suunnitella sitä eteenpäin pidemmissä ajanjaksoissa kuin päivä ja viikko kerrallaan. Suunnittelussa on tällä hetkellä vielä niin paljon mitä jos –kysymyksiä, että se tekee siitä hyvin rönsyilevää. Meillä oli jo aikaisemmin työpöydällä erilaisten tasting-iltojen suunnittelut ja tarkoituksena olisi syksyllä aloittaa säännöllisesti Shop Domin tastingit, jossa maistatetaan sinne tulevia uutuuksia ja erilaisia teematastingeja, tietenkin myös tisleet tulee jossain vaiheessa tastingiin. Erilaisia tilaustastingejahan ollaan myös pidetty erilaisille porukoille esim. polttariporukoille, työyhteisöille ja muille.
Edit 12.8.2021: Kesä oli odotetun kaltainen "kuuma (oluen)kostea ja hikinen". Hyvin meni siis. Nyt sitten jännitetään mitä syksy tuo tullessaan, saadanko tastingtapahtumat käyntiin ja itse asiassa tällä viikolla meillä vieraili Suomen parasolut kilpailun "päätuomari" ja siitä vierailun syystä ja annista toivottavasti kuullaan vielä tämän vuoden puolella.
KIITOS Mika Pippuri ja Bar Dom, jatkoa on vielä luvassa mm. Shop Domin ja Papa's Domin esittelyjen muodossa.