perjantai 13. elokuuta 2021

Bar Dom, Mikkeli

Kuva: Bar Dom nettisivuilta.

Sairilan Olutseura piipahti haastelemassa Bar Domin yhden omistajan Mika Pippurin kanssa toukokuisena aamupäivänä. Valitettavasti tämän haastelun ulossaamisessa meni luvattoman pitkään, mutta asian liittyessä olueen, hyvää kannattaa aina odottaa eikä hätiköimällä tule kuin...joten Sairilan Olutseura suosittelee kaatamaan lasiin jotain hyvää olutta ja nauttimaan lukuhetkestä. Kursivoidut tekstit on Mikan kertomaa. Jutustelu tuolloin oli kovasti rönsyilevää, kun kaksi rupattelevaa miestä istui pöydän ääreen oluesta juttelemaan, että katsoin parhaimmaksi purkaa tuon hetken ns. haastattelun muotoon.

Keskustellaan hieman aluksi historiasta ja menneistä, kertoisitko baarin syntytarinaa?

Aloiteltiin suunnittelemaan vuonna 2016 Killen kanssa, että jotain kesähommaa voisi kehitellä terassi tai jossain muussa muodossa. Erinäisten vaiheiden jälkeen syntyi idea, että erikoisoluisiin voitaisiin keskittyä sekä muihin erikoisjuomiin. Silloin tehtiin ”tutustumis”matkoja Helsingin olutravintoloihin ja kävimme maistelemassa erilaisia oluita. Toisessa osapuolessa tämä aiheutti alkuun hieman nenän nyrpistelyä ja ihmetystä, kun kerroin että näitä me sitten myydään. Tämän jälkeen alettiin katselemaan tiloja ja tarkoituksena edelleen oli terassimeiningillä toteuttaa, mutta siihen ei oikein löytynyt hyvää saumaa. Samoin ajatuksemme erikoisoluiden ja erikoisjuomien myynnistä aiheutti pienoista päänpyörittelyä ja vastustelua muissa, ettei sellainen Mikkelissä kannata. Keskustassa oli ollut ravintolatilat tyhjillään liki vuoden vai jo hieman reilunkin ja kävästiin ne sitten katsomassa. Tajuttiin, että niihin tiloihin saataisiin rakennettua meidän ajatuksen mukainen erikoisoluisiin keskittyvä ravintola. Mukaan lähti myös ystävämme Kaitsu, jolla on enemmän tuo rakennuspuoli hallussa ja jako oli alkuun hyvin selvä, Kaitsu rakentaa ja me Killen kanssa hoidetaan muu puoli. Osaava henkilökunta löytyi entisistä työkavereista jotka olivat ns. vapailla markkinoilla ja tältäkin osin homma eteni hyvin. Jokusen ravintolan olen ollut avaamassa sekä kiertänyt ympäri Suomen pienpanimotapahtumissa, seurannut heidän toimintaansa läheltä ja nähnyt alan kehittymisen, joten olin luottavaisin mielin Mikkeliin täysin uudenlaisen ravintolan avaamisen suhteen. Asiakaskunta oli ns. oven takana jo avaamista odottamassa ja tältäkin osin uuden ravintolan avaaminen osottautui hyväksi ratkaisuksi. Hyvin nopeasti, ensimmäisen vuoden jälkeen ymmärsimme jo sen, että ravintolatoiminta ei voi tätä suuremmaksi enää kasvaa jos ei laajenneta ja päätimme aloittaa laajentumisen.

Alusta asti ja ideana on ollut laaja olutvalikoima, mikä on oma taustasi alkoholin harrastamisessa?

Olen itse tutustunut mallastisleisiin, harrastanut niitä jo pidemmän aikaa ja jonkin verran harrastanut myös viinejä, lähinnä omaksi iloksi. Useita vuosia ollut myös pienpanimotapahtumissa eri panimoiden tiskin takana ja tätäkin kautta saanut seurata läheltä alan kehittymistä ja kasvua. Alkuun pidin kirjaa maistamistani mallastisleistä, mutta huomasin että mitään uutta ei voinut maistaa jos ei ollut muistiinpanojen teko mahdollisuutta siinä hetkessä, joten jätin tämän ja nykyään maistelen hyvällä omalla tunnolla joitain tuotteita uudemman kerran.

Teillä on Mikkelin suurin oluthanamäärä sekä parhain valikoima, kertoisitko hieman tästä.

Meillä Bar Domissa on parhaimmillaan ollut samaan aikaan lähemmäs 30 hanaa, mutta parisenkymmentä pääsääntöisesti. Nyt tällä hetkellä ei ole kuin 12 hanaa ja reservissä on sellaiset 8 nokkaa, joten saadaan nostettua hanojen määrä 20 hyvinkin nopeasti. Hieman varovaisesti lähdemme nyt sulkujen jälkeen uudestaan liikkeelle. Nykyinen hanojen määrä on ihan riittävä, kunhan hanoissa on mielenkiintoista tuotetta sekä tietenkin vuodenaika ei ole otollinen esim. imperial stoutin hanassa pitämiseen.

Hanoissa on tähän mennessä ollut vajaa 800 eri olutta (toukokuussa 2021), moni on niistä ollut uudestaankin, mutta erilaisten oluiden määrä on tuo. Tämän lisäksi suhteellisen kattava pullovalikoima löytyy myös baarin puolelta. Määrällisesti mentäisiin jo pitkän matkaa yli 800 oluen, jos sulkuja ei olisi ollut, Mika vielä lisää. (Ihan kiitettävä määrä, kun baari on ollut toiminnassa neljä vuotta, johon mahtuu muutama vuosi koronan aiheuttamaa häiriötä ja sulkuja, toim.huom.)

Edit 12.8.2021: Tarkastin vielä tuon hanaoluiden määrän ja tällä päivämäärällä hanassa on jo olut numero 879 ja varastosta löytyy jo olut numero 900, joten onhan noita ollut.

Onko jokin olut jäänyt mieleesi tai mitä ajatuksia on herännyt maistamistasi oluista?

Jotkut on jäänyt mieleen sen takia, ettei ne ole olleet kovinkaan onnistuneita oluita mm. eräs inkivääriolut jäi mieleen, kun sieltä ei inkivääri noussut millään tapaa esiin ja olutta olisi voinut myydä ihan perus pale alena. Listaan jokaisen oluen, joten lista on tulostettavissa tarvittaessa nopeastikin, tämän listan pohjalta on muistiinpanoja tehty esim. jos jotain olutta tulee uudelleen saataville niin ilman muuta otetaan tai esim. joitakin kausioluita. Täytyy muistaa myös, että maku niin itselläni kuin asiakaskunnallakin on muokkautunut. Aikoinaan, muistelisin olleen 90-lukua, kun edesmennyt Pertti Oksa valmisti Rokrammi pilsin mikä oli siihen aikaa todella voimakkaasti humaloitu, oli oikein humalan katkeroittama ja vaati opettelua sen juominen. Nykyään jos maistaisi samaa olutta, niin se olisi varmaan suhteellisen perusjuomaa tänä päivänä. Olen huomannut sen, että on panimoita ja oluenvalmistajia mitkä hakee aina niitä ääripäitä oluissaan, välillä ne onnistuu ja välillä ei. Meille tuli Mikkelleriltä juuri hanaan 9 prosenttinen ipa, Hop Opera niin ai, että on hyvänmakuinen ja tasapainoinen olut.

Paljon tulee vastaan niitä oluita, mitkä olisi pitänyt ensin tehdä, maistaa ja vasta sen jälkeen todeta minkä tyylistä olutta tuli tehtyä. Tällä tarkoitan sitä, että moni olut minkä väitetään olevan tiettyä oluttyyliä, niin ei kuitenkaan täytä mielestäni sille oluelle tyypillisiä piirteitä ja tämä on todella harmi. On myös niitä panimoita mitkä lähtee tekemään jotain tiettyä oluttyyliä ja osuu aina nappiin tai sitten he tuovat markkinoille vain sen onnistuneen erän. Näiden vuosien aikana on löytynyt niitä panimoita, jotka on erikoistunut tekemään erityisen hyviä tietyn tyylisiä oluita ja näin ollen voit aina melkeinpä luottaa siihen, että olut kun tulee myyntiin niin se on hyvää ja tyylilleen uskollinen.

Onko jokin olut mitä haluaisit myytiin, maailmalta tai kotimaasta?

Toivoisin saatavan hyviä jenkki aleja (hazy, neipa, ipa) myyntiin, koska ongelma niissä on se, että ne olisi kuitenkin tarkoitus nauttia suhteellisen tuoreena ja väistämättä jenkeistä rahtaaminen vie oman aikansa. Nykyään kotimaasta tulee onnistuneita kyseisen tyylin oluita ja ne saa tuoreena hanaan mikä on optimaali. Jenkit olivat ennen mielestäni maailman parhaita, mutta nyt kun vertaa hyvin onnistuneeseen kotimaiseen minkä saa vielä tuoreena hanaan, niin asia kääntyy kotimaisen puolelle. Asiaan varmasti vaikuttaa myös oman suun kehittynyt herkkyys. Pienellä varauksella tulee noita jenkkiläisiä nykyään otettua, mutta aika ajoin myös niitä hanoissa vierailee edelleen.

Minkälainen vastaanotto on ollut Mikkelissä ja onko mikkeliläisten oluttietämys ja rohkeus maistella lisääntynyt?

Uskoisin, että ollaan lisätty niin tietämystä kuin rohkeutta maistella. Pääsääntöisesti lähtevät ns. omalta mukavuusalueeltaan rohkeasti maistelemaan jotain muuta. Oluttyylien laajuudesta löytynee lähes jokaiseen makuun jotain, esim. siiderin juojien suosiossa on sour tyyliset oluet. Osittain tietämys näkökulmasta yksi omista oluistamme on Berlinerweisse tyylinen olut, tuodaan näkyvämmin ja pysyvämmin tämä oluttyyli esille, koska kyseinen olut on klassinen esimerkki oluttyylistä mitä on maustettu jälkikäteen mm. erilaisilla siirapeilla. Tätä saa ”luvan kanssa” maustaa omaan makuun sopivammaksi. Uskoisin tämän kyseisen oluen olevan kesäaikaa hyvinkin suosittu.

Miltä tulevaisuus näyttää?

Vuotta 2021 elellään ja alkuvuosi meni miten meni, enempi take away. Kesän suhteen luottavaisin mielin ollaan ja odotetaan vilkasta, kesä on meidän sesonki aikaa turistien myötä. Toivotaan tietenkin, ettei korona enää nouse samalle tasolle vaan rokotusten myötä voitaisiin palata normaaliin liiketoiminnan harjoittamiseen ja myös suunnitella sitä eteenpäin pidemmissä ajanjaksoissa kuin päivä ja viikko kerrallaan. Suunnittelussa on tällä hetkellä vielä niin paljon mitä jos –kysymyksiä, että se tekee siitä hyvin rönsyilevää. Meillä oli jo aikaisemmin työpöydällä erilaisten tasting-iltojen suunnittelut ja tarkoituksena olisi syksyllä aloittaa säännöllisesti Shop Domin tastingit, jossa maistatetaan sinne tulevia uutuuksia ja erilaisia teematastingeja, tietenkin myös tisleet tulee jossain vaiheessa tastingiin. Erilaisia tilaustastingejahan ollaan myös pidetty erilaisille porukoille esim. polttariporukoille, työyhteisöille ja muille.

Edit 12.8.2021: Kesä oli odotetun kaltainen "kuuma (oluen)kostea ja hikinen". Hyvin meni siis. Nyt sitten jännitetään mitä syksy tuo tullessaan, saadanko tastingtapahtumat käyntiin ja itse asiassa tällä viikolla meillä vieraili Suomen parasolut kilpailun "päätuomari" ja siitä vierailun syystä ja annista toivottavasti kuullaan vielä tämän vuoden puolella.

KIITOS Mika Pippuri ja Bar Dom, jatkoa on vielä luvassa mm. Shop Domin ja Papa's Domin esittelyjen muodossa.