keskiviikko 18. elokuuta 2021

Valamo Luostariolut 5,3%

 

Edellisessä postauksessa, joka kertoi uskomattomasta mahdollisuudesta tutustua Kolin Panimon toimintaa sivusin myös vierailua Valamon luostarissa. Sen suurempia uskonnollisia tavoitteita minulla ei tuolle vierailulle ollut, vaan enemmän olin kiinnostunut heidän tekemistään alkoholeista, kuten niin monena vuotena aikaisemminkin siellä vieraillessani. Tällä kertaa harmikseni totesi, että moni muukin oli ollut samoilla ajatuksilla liikkeillä ja heidän myymälässä ei ollut lainkaan olutta enää myytävänä. Mukaani kuitenkin lähti muutama viinipullo kotiin viemisiksi ja sitten luostarin ravintolassa kävin maistamassa toisen heidän myynnissä olleista luostarioluistaan. Ravintolassa ei ollut ulosmyynnin mahdollisuutta, niin jäi tällä kertaa maistelu vain tuohon toiseen. Vaihtoehtoina oli kuvan apa sekä vehnäolut, ja edelleenkään en niin vehnästen ystävä ole, joten valinta oli helppo.

Molemmat ravintolassa myynnissä olleet oluet oli valmistanut Linden Brewery Raumalta. Kyseinen panimo on itselleni tuttu muutamien viime vuosien reissuista länsirannikolle ja yksi heidän sour oluistaan on ehdoton lempparini. Valamosta on aina tullut laatutietoinen mielikuva alkoholinvalmistamiseen liittyen ja myös Lindenin (sekä RPS:n) valikoituminen heidän oluen panijoiksi tukee tätä laatutietoisuutta. Tällä kertaa Valamossa kuitenkin oli ainoastaan myynnissä ravintolan puolella Lindenin valmistamat oluet.

Olut kaatui lasiin kauniin kullankeltaisena, aurinkoisena kuten kelit tuolloin olivat ja pienoisella houkuttelevalla vaahtokukalla. Oluessa oli runkoa sopivasti, makua ja kivasti suussa viipyilevä jälkimaku. Hyvä päätös tuolle päivälle. Valamosta löytyy myös hieman tuhdimpaan makumaailmaan soveltuvia juomia, ravintolassa myytiin heidän 3 ja 5 -vuotiaita viskejä, giniä, absinttia sekä ikäännytettyä kirkkoviiniä. Monen palvelun paikka siis, jokaiselle jotakin ja sieluille ravintoa, kippis.