keskiviikko 30. maaliskuuta 2022

Pikaisesi alkoholittomia

Olen oluenharrastajana kaikki janoinen. Janoani ohjaa fiilis, tilanne, tarjonta ja ennen kaikkea loputon tiedonjano erilaisia oluita kohtaan. Oluita maistellessani teen havaintoja monilla eri aisteilla, en pelkästään makuaistin varassa. Oluen harrastamisessa pidän myös siitä uuden kokemuksen tunteesta ja olenkin huomannut pääsääntöisesti kaatavan lasiini aina jotain itselleni ennestään maistamatonta olutta. On tietenkin muutamia takuuvarmoja herkkuja, joihin palaan aika ajoin. Näihin paluu monesti liittyy myös tilanteeseen tai fiilikseen.

Viime aikoina olen jostain syystä maistanut enemmän holittomia oluita, kuin holillisia. Huomaan kaupassa ostosuhteen olevan jotain 60-40 holittomien puolelle. Tämä ei ole mikään tietoinen valinta tai tätä ei ohjaa terveydelliset syyt eikä tavoitteet. Totean yksinkertaisesti tämän olevan vain mukavaa ja oluen harrastamisen myös mahdollistavan tämän. Alkoholittomien tai hyvin vähäisen prosentin omaavien oluiden määrä on kasvanut sekä ehdottomasti kehittynyt niin paljon viimeisen 5 vuoden sisään, että holiton on monesti myös nautinto ja esimerkiksi saunanlöylyissä erittäin hyvä vaihtoehto.

Sairilan Olutseura niputtaa nyt kuvan holittomat tähän postaukseen ja "arvioi" ne pikaisesti sekä lyhyesti. Ehkä tämän myötä jonkun kiinnostus jotain olutta kohtaan herää tai vaihtoehtoisesti saa jättämään kauppaan.

Karhu 0,0%: Nautiskelin saunoessa. Rungosta puuttuu jotain oleellista, kuten holittomista monesti. Maku hieman valju ja makea. Markkinoilta parempia löytyy ja Karhu jatkossa edelleen toimii humalaan tähtäävässä juomisessa ja prosenttien kanssa.

Crisp vaalea lager 0,0%: Tämä oli lähes ainoita markkinoilla olevia, joita joi mielellään useampi vuosi sitten, kun perheenlisäystä odoteltiin. Toimii esim. saunoessa suhteellisen hyvin raikkautensa puolesta. Tämän oluen myötä muistaa sen ajan ja ymmärtää markkinoiden todella huiman kehittymisen laadussa, maussa ja määrässä. Ihan ok olut raskausaikaan sekä löylyihin.

Mosaic Zero 0,2%: Pyynikin holiton olunen oli kaikilta osin kuraa. Tuoksultaan muistutti ja maku tätä myötäili...kissankusta. Se ei tuoksuna eikä makuna ole lähelläkään sitä mitä olueltani toivon. Todella heikko suoritus.

Lasso Zero 0,0%: Tuoksu oli hyvä, oluen tuoksu. Tällä kertaa tuoksu oli parempi kuin maku, mutta joihan tuon, myöskin saunassa. Maussa oli jotain hieman outoa, kenties hieman metallisuutta.

Ambar 0,0%: Tätä maistaessa ensimmäisenä ajatuksiini tulvahti ihmetys, että onpas vaisu olut. Pulloa tarkastellessani huomaan juovani espanjalaista olutta, joten tämä selittänee hyvin tämän ensi ihmetyksen. Siellä kuumassa oluet ilmeisesti laimenee maun suhteen, koska kaikki maistamani espanjalaiset on olleet hieman liruja. Kylmänä janojuomana kuitenkin ihan ok.

Erdinger 0,5%: Lähes holiton hefe, aiheutti myös ennakkoon pienoisia ennakkoluuloja. Nämä ehkä kuitenkin huikka huikalta liukeni. Olut oli maukas, hieman makea ja ihan jees holiton hefe. Tässä oli vähäisillä prosenteilla saatu makua ja mielestäni onnistuttu ihan hyvin.

Budvar Nealko 0,5%: Tämän pullon ulkonäkö oli kaunis ja värimaailma hieno. Tästä(kö) syystä nostatti ennakkoon myös odotuksia. Osaltaan myös pystyi ne täyttämään. Oluessa oli hyvä ja miellyttävä hapokkuus, maku ihan ok ja voisin kuvitella kesähelteillä toimivan janojuomana vallan loistavasti. Tarvinnee kesällä testata uudemman kerran.

Clausthaler Original 0,5%: Pilsneri, jossa runko jää hieman vaisuksi. Rungossa pienoista tukevuutta niin olut voisi olla huomattavasti parempi kokonaisuus. Olut on kuitenkin ihan mukava ja miellyttävä, silti huomaan ajattelevani tämän olevan vain hieman peruslirua parempi. Onko tämä sitten huono asia holittomien kategoriassa? Ruokajuomana meni wrappien kaa hyvin ja raikkautensa vuoksi saunaan sopisi mainiosti.