tiistai 21. kesäkuuta 2022

Ukon Vakka -juhlat 15.6.2022 Bar Dom, Mikkeli

Keskiviikkona 15.6.2022 heräteltiin muinaisia olutjuhlia uudelleen henkiin Mikkelin Bar Domissa, kun vielä keski-ajalla Etelä-Savossa tunnettu Ukon Vakka -juhla tuotiin nykyaikaan. Suomalaisessa kansanuskossa Ukko Ylijumalalle oli tapana kevätkylvön aikaan järjestää kyläyhteisössä ylettömät olutjuomingit. Näin toimittiin sen vuoksi, jotta taattiin tulevana kesänä suotuisa sää sekä onnistunut sato. Juhlissa oli tuolloin tarjolla talvivarastojen rippeet sekä tietenkin olutta.

Nyt ensi kertaa keski-ajan jälkeen järjestettyjen Ukon Vakka -juhlissa kuultiin olutmytologian ja menneisyyden tarinoita, vanhoista olutmytologian teksteistä sovitettuja lauluja sekä arvostettiin olutkulttuurin käsityöläisyyttä. Ideana oli herätellä kiinnostusta meidän suomalaisten omaan olutfestivaaliperintöön, sillä meille suomalaisille tutumpia on ulkomailta saapuneet Oktoberfestit tai St. Patricks Day. Meidän omasta kulttuuriperinnöstämme löytyy kiinnostavia juhlia, kuten Ukon Vakka -juhla sen nyt osoitti. Olueen liittyy paljon ja hyvin erikoisiakin tarinoita ja rituaaleja sekä tietenkin kiinnostavaa historiaa viljelykulttuurin ja oluenpanemisen osalta.

Ilta oli hienosti toteutettu ja historiallisia tekstejä mm. oluenpanemisen syntyhistoriasta oli erittäin miellyttävä kuunnella, samalla olutta siemaillen. Ilta soljui huomaamatta eteenpäin ja ihailtavaa oli huomata kuinka paikalle saapunut yleisö oli keskittynyttä ja kuunteli tarkkaan Laura Hokkasen kertomia tarinoita. Illan musiikista vastasi Jaakko Pitkänen, joka oli sovittanut useampia olutmytologian tekstejä ja esitti niitä hieman blues vivahtein. Yleisö myös pääsi kokeilemaan näitä hieman outojakin tekstejä muutaman yhteislaulun verran. Illassa esiintyi myös uusi Olutseura Savon Malturit, jonka nimessä on haluttu huomioida perinteitä ja tarinoita, heidän tarkoituksena on edesauttaa ja tuoda tunnetuksi olutkulttuuria Savossa.

Illan päätteeksi oli vielä Olu Bryki Raum:n Sahti ja perinneolut tasting, joka kokosi hieman yli 30 kiinnostunutta kuulijaa ja maistelijaa. Jouko Ylijoen tarinoiden siivittämänä perinnetietoutemme sekä historian ymmärryksemme sai jälleen aimo annoksen lisää. Unohtamatta tietenkään tastingissa olleita sahteja, jotka olivat laadukasta tavaraa ja omaksi suosikiksi noussut Vanhan Rauman paastonajan luostari olut "Tyly". Kyseinen olut voisi olla hentoisen ja pehmeän savuisuuden, hyvin miellyttävän sellaisen vuoksi yksi parhaimmista suomalaisista savuoluista. Suosittelen ehdottomasti maistamaan kyseistä olutta, jos jossain festivaaleilla vastaan tulee. Ilmeisemmin ei vielä ainakaan ole myynnissä muualla. Ilta oli kaikin puolin aivan loistava kokonaisuus ja kokonaisvaltainen kokemus, johdatus oluenpanon ja viljan viljelyn historiaan. Sairilan Olutseura toivoo, että Ukon Vakka -juhlia saadaan viettää jälleen ensi keväällä. Tapahtuma oli hieno.