keskiviikko 25. elokuuta 2021

Kolin Panimon Summer Ale 5,3%, Ipa 5,3% ja Dark 5,3%

 

Vieressä olevasta kuvasta tuli mielestäni hauska, koska kivitason pinta heijastaa olut ja siideripullojen ylvästä rivistöä, kuten monissa järvimaisemakuvissa järven tyynipinta heijastaa maisemaa. Sopinee Kolin Panimon tuotteisiin vallan loistavasti. Heinäkuun lopulla minulle avautui loistava mahdollisuus vierailla tuolla panimolla ja siitä kerroinkin täällä blogissa aiemmin. Nyt on sitten itse oluiden vuoro ja tätä kirjoittaessa niistä on  maisteltu Summer Ale 5,3%, Ipa 5,3% sekä Dark 5,3%. Jos haluat lukea ensin hieman tuosta panimolla piipahduksesta, niin sen voit tehdä aikaisemmasta postauksesta, Kolin Panimo. Mielestäni jokainen näistä jo maistamistani oluista on vallan onnistuneita, eikä lainkaan hassumpi tutustuminen täysin uuteen panimoon. Omistaja kertoili silloin, että tavoittelevat oluen teossa belgialaista lähestymistyyliä ja siidereissään ranskalaista.

Kolilla kävin katsomassa aamulla varhain auringonnousua ja todella kaunista kansallismaisemaa, jonka jälkeen panimolla vierailu ja illasta rauhallisesti mökkeilyä. Maisteluun otin ensimmäisenä heidän Summer Ale 5,3% oluen, minkä omistaja Fransu kertoi tehdyn sataman ravintolalle ja olevan ainoastaan siellä sekä panimon myymälässä saatavilla. Päivän tapahtumista vielä aivan fiiliksissäni taiteilin valokuvan kaltaisen kansallis(mökki)maiseman, Kolin Panimon summer ale sekä taustalla ulkohuussi. Kovin suomalaista mökkimaisemaa! Summer ale olut oli kesäisen raikas, maukas ja mukava kesäolut. Vahvasti toi makumaailmassaan mieleen vehnäoluen piirteet ja pullosta tarkastettuani totesin, ettei kyseessä kuitenkaan vehnänen ollut. Sopi tuohon hetkeen todella hienosti ja kruunasi aamuyön aikaisen heräämisen ja tapahtumarikkaan päivän mainiosti.

Seuraavana mökillä kaatelin kerttismukiin heidän Ipa 5,3% oluen. Tämä kaatui sujuvasti kurkkuun grilliruuan kyytipoikana. Ipa oli helppo juotava, panimon omistaja kertoikin ettei kyseinen ipa ole kovin voimakkaasi humaloitu ja on hennosti maustettu korianterilla. Tasapainoinen, helppo juotava ipa ja raikas. Hyvä päätös ruokailulle.

Kotiuduttuani reissulta seuraavana maisteluvuorossa oli heidän Dark 5,3% olut. Olut kaatui lasiin hyvin tummana ja pienoisella vaahdolla joka viipyili vain hetken. Tuoksussa olin tunnistavinani voimakasta maltaisuutta ja toi mieleeni hieman kotikaljalle ominaista tuoksumaailmaa, jota tietenkin tuki hyvin tumman ruskea väritys. Ensipuraisun voisi sanoa olleen hieman voimakas, jopa hieman yllättävä. Pienet hieman suuta kipristelevät hapot saivat hymyilemään ja hyvin pikaisesti maku taittui kuivahkoksi jälkimauksi samalla suuni kuivattaen. Mielenkiintoinen olut, tarvinnee siis maistella ajatuksen kanssa seuraavatkin huikat ja antaa hieman lasissa seisahtaa sekä lämmetä. Tämän jälkeen maku hieman pyöristyi, eikä ollut enää niin iskevä kuin ensipuraisulla, runko oli oluessa tukeva ja vahva. Lopulta huomaan hymyileväni ja pitäväni tästä oluesta paljon, juurikin kokonaisuuden vuoksi. Tukeva runko, kipristelevät hapot ja kotikaljamaiset piirteet sopivat omaan suuhuni ja huomaankin matkaavani ajatuksissa jo jouluun ja totean ääneen itselleni, tämä olut sopisi varmasti joulupöytään hienosti. Näinköhän toinen kyseisistä pulloista säästyy sinne saakka, jotta voin tämän toteamuksen varmistaa.